Simcha » Specials » Valuta wisselkoersen

Valuta wisselkoersen

Er zijn veel landen die allemaal een aparte munt hebben. Die munten moeten soms worden omgewisseld omdat mensen ook reizen. Deze special geeft een overzicht van de verschillende nationale valuta en de wisselkoersen tussen de munten onderling. Bijna elk land heeft wel zijn eigen munt. Alleen een aantal Europese landen kennen de Euro als gemeenschappelijke munt. Die bestaat echter ook pas sinds het jaar 2000. Daarvoor had Nederland bijvoorbeeld de gulden en Duitsland de Mark en Frankrijk de Franc. Alle landen moeten hun best doen binnen de Europese Monetaire Unie om hun economie zo stevig mogelijk te maken waardoor de munten niet in waarde zal afnemen, of met andere woorden, zal devalueren.

Euro

Binnen een aantal jaren zullen nog verschillende landen zich bij de Europese Monetaire Unie voegen en daardoor zullen nog een aantal nationale munten verdwijnen, zoals de Hongaarse florint en de Tsjechische kroon. Dit kan echter nog wel een aantal jaren duren, omdat de verschillende landen niet altijd aan de eisen voldoen of soms met weerstand onder de eigen bevolking te maken hebben.

Dollar

Naast de euro was de Amerikaanse dollar altijd de meest belangrijke munt. Door toedoen van een recessie binnen de Verenigde Staten is de dollar echter sterk in waarde afgenomen en lijkt de euro definitief de plaats van de euro als meestgewilde munt in te gaan nemen. De Amerikaanse dollar lijkt er op korte termijn ook niet meer bovenop te komen. Andere populaire munten zijn onder andere de Japanse yen en de Britse pond. Een munt wint aan populairiteit naarmate zij stabieler is. Het lijkt wel heel aantrekkelijk als een munt veel in waarde toeneemt, omdat er dan goedkoop kan worden ingekocht in het buitenland, maar tegelijkertijd is het voor het buitenland minder aantrekkelijk om in te kopen in jouw land, omdat de prijzen relatief duur zijn.

Valuta

De prijs van een munt wordt gebasseerd op vraag- en aanbod. Dus als er veel vraag naar is, dan zal de waarde van de munt toenemen. Andersom betekent dat dat als er weinig vraag naar is dat de munt in waarde zal afnemen. In de gevallen dat mensen of bedrijven geld willen wisselen gaat het vooral om handel en toerisme. Voor het inkopen van een munt wordt meer betaald dan voor het terugwisselen. Dit komt omdat er op die manier nog wat geld aan de strijkstok blijft hangen voor de tussenpersonen.
Geschiedenis van de Deense kroon

Geschiedenis van de Deense kroon

De Deense kroon is de munteenheid die in Denemarken en op de Faeröer-eilanden wordt gebruikt. De munt geldt daar als wettig betaalmiddel. Qua koers volgt de Deense kroon de euro, vooral omdat in Europ…
Gepubliceerd door Simcha op 18-06-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.