Simcha » Specials » Serviezen

Soorten serviezen

Servies is een aanduiding voor al het materiaal dat nodig is om te eten. Hierbij kun je denken aan borden, kopjes, mokken messen, lepels en ander bestek. Lees er alles over in dit artikel.

Uitzet

Meestal is het mogelijk om een servies in een keer van heel merk aan te schaffen. Vroeger was het gebruikelijk als een bruid van huis uit voor het huwelijk een eigen servies mee kreeg. Tegenwoordig is dat niet meer de gewoonte.

Sociale functie

Het servies heeft ook een sociale functie. Het is een van de manieren om te laten zien hoe welvarend je het hebt. Zo zijn er in veel koningshuizen zilveren en gouden serviezen. Hierbij moet wel gezegd worden dat die meestal meer voor de sier aanwezig zijn, dan dat ze ook echt gebruikt worden. Daarvoor zijn ze dan weer te kwetsbaar en de kans op een ongeluk zit in een klein hoekje. Er zijn een groot aantal verschillende merken en elk merk heeft ook een bepaalde status. Zo heeft Wedgwood bijvoorbeeld een elitaire uitstraling, terwijl het merk Blond Amsterdam zich meer richt op jonge gezinnen.

Materiaal

Ook het materiaal waarvan het servies is gemaakt kan erg verschillen. Het kan bijvoorbeeld van glas zijn, maar ook van aardewerk of plastic.
Servies: Blond Amsterdam

Servies: Blond Amsterdam

Blond Amsterdam is een ontwerpbureau. Het is gevestigd in Amsterdam en is vooral bekend vanwege het serviesgoed. Op het servies staan tekeningen die door de eigenaressen Femque van Geffen en Janneke D…
Servies: Delfts blauw

Servies: Delfts blauw

Delfts blauw is een blauw met wit gemaakt aardewerk dat erg populair is en zowel in Nederland als het buitenland erg bekend is. Het aardewerk werd gemaakt vanaf de zestiende eeuw en had haar bloeiperi…
Gepubliceerd door Simcha op 17-03-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.