Economie van de Verenigde Staten
De Verenigde Staten hebben de grootste economie ter wereld. Tegelijkertijd dreigt China het land in te halen. Dit komt vooral doordat de Chinese economie veel harder groeit dan de Amerikaanse economie. Daarbij komt dat Amerika de kampen heeft met een grote staatsschuld. Het land heeft veel geld geleend en kan dat maar moeilijk aflossen. Dat is weer een gevolg van de lage belastingen en verschillende oorlogen die het land is gestart.
De Verenigde Staten hebben de grootste economie ter wereld. Tegelijkertijd worden ze wel bedreigt door China dat grote inhaalslagen aan het maken is. De verwachting is dat de Verenigde Staten rond 2020 worden ingehaald door China. De Amerikaanse economie groeit namelijk niet zo snel als voorheen. Het land heeft een immens grote staatsschuld en die loopt voorlopig alleen maar verder op. De staatsschuld is onder andere zo snel gegroeid door de hoge kosten voor de oorlog in Afghanistan en de oorlog in Irak. Tegelijkertijd zijn de belastingtarieven voor rijke Amerikanen erg laag. Ook de Amerikanen zelf lenen veel. Wat ook niet helpt is dat beleggers en banken veel geld verloren tijdens de Kredietcrisis. De Amerikaanse dollar, de munteenheid van de Verenigde Staten, is daardoor ook in waarde gedaald.
Economie van de Verenigde Staten
Tegelijkertijd is de Verenigde Staten rijk aan grondstoffen. Twintig procent van de wereldvoorraad aan kolen zit in de Amerikaanse bodem, dertien procent van de aardolie en vierentwintig procent van aardgasreserves. Daarbij is het klimaat ook gunstig waardoor er veel verbouwd kan worden. De Verenigde Staten zijn marktleider op het gebied van rundvee, varkens, melk, gerst, tarwe, suiker, katoen en boter, ook al werkt nog maar drie procent van de Amerikaanse bevolking in de landbouw.
Veel Nederlanders verhuizen naar de Verenigde Staten en willen dan daar een bankrekening openen bij een Amerikaanse bank. Dit is niet mogelijk bij elke Amerikaanse bank. Sommige banken zijn strenger d…
In Amerika lenen veel mensen geld. Daardoor is ook de kredietcrisis ontstaan. Banken controleren nauwelijks bij het uitgeven van een lening of de persoon in kwestie het geld wel kan terugbetalen. Dat…
Er is steeds meer vraag naar Amerikaanse staatsobligaties. Dit komt omdat het vertrouwen in andere beleggingsfondsen door de crisis een fikse deuk heeft opgelopen. De obligaties van de Verenigde State…
Gepubliceerd door Simcha op 12-01-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.