China is de tweede economie van de wereld en snel op weg om de grootste economie ter wereld te worden. Het land is de laatste decennia vooral snel gegroeid door buitenlandse investeringen. Door de gesloten markt is het lastig te beleggen in China. China heeft andersom wel veel beleggingen uitstaan in het buitenland, bijvoorbeeld in Amerikaanse staatsobligaties. China heeft met de Chinese yuan ook een eigen munt. Deze wordt ook wel de renmimbi genoemd.
China is de tweede economie ter wereld. Toch is er nog steeds sprake van grote armoede in het land. Dit komt namelijk doordat het land een zeer grote bevolking heeft, van meer dan 1.2 miljard mensen. Daardoor ligt het inkomen per hoofd van de bevolking nog altijd relatief laag. De economie is de laatste decennia wel snel gegroeid. Tussen 1978 en 2008 is de economie met maar liefst 500 procent gestegen. De groei is grotendeels te verklaren uit de vele buitenlandse investeringen. China houdt de koers van de Chinese yuan, ook bekend als de renmimbi, bewust laag. Daardoor is het land extra aantrekkelijk voor kopers uit het buitenland. De export ligt daardoor ook hoog. Dit komt mede doordat China veel namaakproducten exporteert. Ook maakt de stadstaat Hong Kong sinds tien jaar deel uit van China. Daar zitten veel financiële instellingen. Hong Kong heeft ook nog een eigen munt, de Hong Kong dollar.
Beleggen in China
China decollectiviseerde in de jaren zeventig de landbouw. Daardoor was er sprake van een enorme productiegroei. Een groot deel van de Chinezen werkt nog steeds in de landbouw. China is de grootste producent van rijst en tarwe. Door de groeiende economie heeft China veel behoefte aan grondstoffen. Zij importeert daarom veel grondstoffen, zoals erts, olie en kool. Zelf is het land ook rijk aan mineralen. Het heeft een grote voorraad kolen en er zit veel goud in de grond. Het land heeft ook een eigen gouden munt, de Gouden Panda. Het land heeft veel investeringen in het buitenland openstaan. Zo heeft China veel geld belegd in Europese en Amerikaanse staatsobligaties. Andersom is het voor Europeanen en Amerikanen lastiger om te beleggen in China. Dat komt omdat China de eigen markt nog gesloten houdt voor buitenlandse investeerders.
Steeds meer westerse investeerders ontdekken China als nieuwe markt om in te investeren. Door de groeiende economie is China een erg aantrekkelijke markt om in te beleggen. Op de lange termijn zou Chi…
De beurs van Hong Kong is een aantrekkelijke plek om te beginnen voor beleggers die willen investeren in Chinese bedrijven. De Chinese stadstaat maakt al jaren een stabiele economische groei door. Hon…
De Chinese Gouden Panda is de afgelopen uitgegroeid tot een interessant beleggingsobject voor beleggers. Er kan goed geld worden verdiend met de koop en verkoop van de munt. Ook is het een veelgevraag…
China is sinds een aantal jaren massaal aan het investeren in Amerikaanse en Europese staatsobligaties. Dit komt omdat veel landen extra kapitaal nodig hebben om hun staatsschuld te financieren en Chi…
Gepubliceerd door Simcha op 30-11-2011, laatst gewijzigd op 01-12-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.