Simcha » Specials » Veiling
Simcha: Informatie van A tot Z

Kopen en verkopen via de veiling

Op een veiling worden objecten bij opbod verkocht. Het grootste verschil met andere verkoopkanalen is dat het object niet tegen een vaste prijs wordt verkocht, maar dat de bieders bepalen wat een bepaald product waard is. Het gaat al om een zeer oud systeem. De Griekse historicus Herodutus beschreef al hoe huwbare vrouwen werden verkocht aan de hoogstbiedende.

Verschillende veilingmethoden

Er zijn verschillende veilingmethoden. De meest gebruikte methode is de veiling bij opbod. In dat geval start de veilingmeester bij een bepaalde startprijs. Bieders kunnen vervolgens bieden. Als er na een bepaalde beperkte tijd niet meer geboden wordt gaat het object naar de persoon die als laatste heeft geboden. Een andere manier is de veiling bij afslag. In dat geval begint de veiling juist bij een hoge startprijs die steeds verder naar beneden zakt. Diegene die als eerste biedt krijgt het kavel tegen de prijs die op dat moment op het bord stond. Wanneer het bod te ver zakt krijgt niemand het. Deze methode wordt vooral veel gebruikt op bloemenveilingen en visveiling. Nog een andere methode is de gesloten veiling. In dat geval levert elke partij die wil bieden een gesloten enveloppe in met daarin het bod. De verschillende partijen zijn niet op de hoogte van elkaars bod. Deze hoogste bieder krijgt het kavel. Deze methode wordt vooral veel gebruikt bij huizen- en executieveilingen..

Online veilinghuizen

Met de opkomst van het internet zijn er ook verschillende grote veilingsites bijgekomen. Internationaal is Ebay de grootste veilingsite. Meestal wordt er een bepaald eindtijd gesteld, bijvoorbeeld een periode van 7 dagen. Binnen die periode kan iedereen bieden. Er wordt een uitgebreid ratingsysteem gebruikt aan de hand waarvan iedereen kan zien hoe goed en betrouwbaar een verkoper is. In Nederland is het online veilinghuis Catawiki snel opgekomen. Daar worden vooral items voor verzamelaars verkocht. Ook Marktplaats hanteert het systeem van het bieden per opbod. De uitkomst daarvan is echter niet bindend. De onlineveilinghuizen vormen een serieuze concurrentie voor gerenommeerde veilinghuizen als Sotheby's en Christies.
Catawiki: online veilinghuis voor verzamelaars

Catawiki: online veilinghuis voor verzamelaars

De veilingsite Catawiki is de ideale plek voor verzamelaars. In korte tijd groeide de online catalogus uit tot de grootste Nederlandse veilingsite als het gaat om verzamelobjecten, zoals strips, kunst…
Faillisssementveiling: spullen veilen na een faillissement

Faillisssementveiling: spullen veilen na een faillissement

Veilingen zijn een goede manier om na een faillisement van een bedrijf goedkoop spullen uit de inboedel te kopen of te verkopen. Dit komt mede door de forse toename van het aantal faillissementen na d…
Gepubliceerd door Simcha op 30-10-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!