Simcha » Specials » Metaalhandel

Metaalhandel: de handel in metalen

Er kan vaak goed geld worden verdiend met de handel in metalen. Er is sprake van een toenemende schaarste, waardoor de prijzen van onder andere aluminium, koper, nikkel, schroot, goud, zilver en lood de afgelopen jaren fors zijn gestegen. Daarnaast hebben beleggers de metaalhandel ontdekt als een snelle manier om geld te verdienen. U kunt metaal dat bijvoorbeeld vrij komt bij de sloop van een huis verkopen bij een metaalhandelaar. Lees er alles over in de onderstaande artikelen. Met de handel in metalen kan er vaak nog goed geld worden verdiend. De mens heeft veel grondstoffen nodig om te kunnen overleven. Alles wat wij produceren is gemaakt van grondstoffen. Voor het gebruik daarvan gebruiken wij ook nog eens veel grondstoffen, zoals olie. Soms gaat het om goedkope metalen die veel gebruikt worden, zoals koper of ijzer, in andere gevallen gaat het om hele zeldzame metalen, zoals goud en zilver. Deze zijn daardoor duurder.

Recycling van metalen

Er zijn globaal gesproken twee manieren waarop metalen worden. De eerste manier is vers uit de grond. Op tal van plaatsen op de wereld worden deze metalen uit de grond uit mijnen gehaald. Deze tweede manier is door middel van recycling. Gebruikte metalen die vrij komen worden dan weer op nieuw gebruikt. Bij de sloop van een huis komt bijvoorbeeld veel koper, nikkel, aluminium, lood, ijzer, steenpuin en beton vrij. Veel van dat materiaal kan weer opnieuw worden gebruikt. Vaak kunt u ook de metalen die vrij komen bij de sloop van bijvoorbeeld een huis verkopen bij een metaalhandelaar in de buurt.

Speculeren in de metaalhandel

De afgelopen jaren zijn de prijzen van metalen op beurzen snel gestegen. Hier zijn twee belangrijke redenen voor. De eerste reden is dat er sprake is van een toenemende vraag uit onder andere landen als India, Brazilië, Rusland en China. Daardoor kunnen handelaren meer vragen voor de metalen. De tweede reden is dat speculanten de metaalhandel hebben gevonden als een manier om snel veel geld te verdienen. Zij gaan bijvoorbeeld speculeren op de nikkelprijs, schrootprijs of koperprijs in de hoop de prijs op te drijven en de grondstoffen bij de hoogste prijs te verkopen.
Nikkelprijs: de prijs van nikkel

Nikkelprijs: de prijs van nikkel

De nikkelprijs is de afgelopen jaren voortdurend gestegen. Het beleggen in nikkel kan erg voordelig zijn. Er zijn verschillende redenen waarom de nikkelprijs de afgelopen jaren is gestegen. Deels heef…
Schroot: autowrak verkopen

Schroot: autowrak verkopen

In Nederland worden jaarlijks meer dan een kwart miljoen autowrakken aangeboden bij Nederlandse schroothandelaren. U kunt er soms nog een goede prijs aan verdienen door deze te verkopen aan een opkope…
Schrootprijs: schroot verkopen

Schrootprijs: schroot verkopen

Er kan goed geld worden verdiend met de verkoop van schroot. Schroot is een ander woord voor metaalafval. Er zijn verschillende soorten schroot. Het belangrijkste onderscheid is tussen ferroschroot en…
IJzerhandel: oud ijzer kopen en verkopen

IJzerhandel: oud ijzer kopen en verkopen

Er kan goed geld worden verdiend met het verkopen van ijzer en schroot dat vrij komt bij bijvoorbeeld de sloop van een gebouw. IJzerhandelaars kopen het ijzer graag op. Dit kan vervolgens weer worden…
Goudhandel: Inkoop van goud

Goudhandel: Inkoop van goud

Mensen kunnen veel geld verdienen door gouden voorwerpen die ze hebben liggen te verkopen aan de goudhandelaar. De goudprijs is de afgelopen jaren fors opgelopen. Daar zijn verschillende redenen voor.…
Metalen: lood kopen en verkopen

Metalen: lood kopen en verkopen

Het is mogelijk om lood te verkopen aan een metaalhandelaar. Lood werd tot de jaren tachtig veelvuldig gebruikt in woningen, bijvoorbeeld voor de leidingen of als isolatiemateriaal. Als die huizen nu…
Kopen en verkopen van messing

Kopen en verkopen van messing

Messing is een waardevol materiaal en het kan zeer de moeite waard zijn om eventuele overgebleven stukken messing te verkopen aan een opkoper. Messing bestaat voor het grootste deel uit eerder gebruik…
Gepubliceerd door Simcha op 05-05-2011, laatst gewijzigd op 17-10-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.